Comorile de la subsol

Dumitru Staniloae

In cartile Parintelui Dumitru Staniloae sau in cele traduse de sfintia sa, gasesc mereu note de subsol atat de frumoase incat ma captiveaza mai mult decat continutul cartii. Mai jos reproduc nota 77 de la pagina 300 a Teologiei Dogmatice Ortodoxe, Editia 2003:

Dupa Simeon Metafrastul , oferta si porunca clipei de a face un bine in ea, e un apel al lui Dumnezeu, Care vrea sa se valorifice orice clipa istorica. Dimpotriva, gandul amanarii este trimis de un demon, ca sa faca pe om sa se sustraga de sub chemarea lui Dumnezeu. Demonul face astfel pe om sa se obisnuiasca cu amanarea continua a trecerii la fapta, paralizand pana la urma vointa lui si facandu-l nesimtitor la apelurile lui Dumnezeu. Demonul ingaduie bune intentii, ca sa-l amageasca pe om ca nu e rau de tot. „Iadul e pavat cu bune intentii”. Despre neputinta ce se introduce prin aceasta in suflet a vorbit si Kierkegaard in scrierea „Einubung im Christentum”. Acest demon te face sa-ti scuzi si ratarea intregii vieti cu gandul reincarnarilor viitoare. Gandul amanarii e o ispita de a nu face acum efortul ce ti se cere. E o amagire perfida ca nu refuzam in principiu un bine, dar il vom face maine, ca in fond sa nu-l mai facem niciodata, dar sa ne amagim mereu ca il vom face. Nu numai binele ce ti se cere azi nu-l vei mai putea face maine, caci maine nu va mai fi in fata ta omul care avea lipsa de acel bine, ci te vei obisnui sa amani contiuu savarsirea oricarui bine. Simeon Metafrastul zice:” Domnul iti spune:” de aceea sarguieste-te spre glasul Mantuitorului si sa nu amani pe maine. Caci acestea ti le sfatuieste dusmanul, aflandu-te ascultator”

Iar Sfantul Chiril al Alexandriei zice: „Cei ce zic: sa pacatuim la tinerete si ne vom pocai la batranete, se supun bataii de joc a demonilor, sunt luati in ras de ei si, pacatuind cu voia, nu se vor invrednici de pocainta…Caci cei ce zic: Azi sa pacatuim, si maine sa ne pocaim, s-au facut deserti in gandurile lor si s-a intunecat inima lor neinteleapta si au pierdut ziua de azi, corupandu-si si murdarindu-si trupul, intinandu-si sufletul, intunecandu-si mintea, tulburandu-si intelegerea si innoroindu-si constiinta; iar de maine au fost lipsiti… Si nu pot sa se caiasca din suflet pentru pacatele trecute, nici sa indrepte faptele viitoare. Cei ce nu cauta cele pierdute, nu le mai pot tine nici pe cele ce le mai au.”( Cuv. 14, Despre iesirea sufletului si despre A Doua Venire a Domnului, P. G. 77, col. 1088)

batran cu flori si text

Reclame

Un gând despre „Comorile de la subsol

  1. Pingback: Comorile de la subsol « Blogul lui Vasile Călin Drăgan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s