Facultatea de Teologie din Craiova devine, din ce in ce mai repede, un varf al invatamantului teologic romanesc

Daca vrem sa fim onesti, invatamantul romanesc, in ansamblul sau, se afla intro situatie de criza. Una mai veche decat cea economica. Eu, personal, nu sunt multumit de el. Iata insa ca la Facultatea de Teologie din Craiova, asa cum se intampla, dealtfel, si la alte facultati de teologie din tara (nu la toate, ce-i drept), lucrurile se misca intr-o directie buna.

tismana-5

Anul trecut, la Tismana, Facultatea noastra de la Craiova a organizat un Simpozion National Studentesc pe tema „Sfanta Scriptura, Izvor viu al vietii crestine si al teologiei ortodoxe”, 2008 fiind anul in care se implineau 320 de ani de la prima aparitie in limba romana a Bibliei, cunoscuta de toti ca fiind „Biblia de la Bucuresti” sau „Biblia lui Serban Cantacuzino”.

Simpozionul s-a desfasurat intr-o atmosfera „incinsa”… in sensul ca s-au purtat discutii foarte interesante si s-a reusit implicarea efectiva la discutii a studentilor participanti. Nu a fost ceva sec, o atmosfera imbacsita de formalism, ci s-au atins probleme demne de o abordare atenta si insistenta, iar tinerii care au sustinut lucrarile s-au dovedit preocupati de punctele fierbinti ale teologiei, dezvaluind, de asemenea, capacitati si potente de viitori mari teologi.

tismana-1

Anul acesta Facultatea de Teologie din Craiova ne surprinde iarasi cu un titlu inspirat pentru simpozionul ce urmeaza a avea loc in acelasi spatiu monahal, martor al atator vieti de asceti, petrecute sub ocrotirea Sfantului Nicodim cel Sfintit.

Manastirea Tismana va gazdui, asadar, in perioada 18-20 Mai 2009 Simpozionul National Studentesc cu tema „Exegeza și ermineutica biblică în operele Sfinților Părinți Capadocieni”. Proiectul acestui simpozion este sugerat de hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii noastre, care la propunerea Preafericitului Patriarh Daniel, a proclamat anul 2009 – An comemorativ omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni.

tismana-3

Iata ce spune domnul conf. univ. dr. Mihai Valentin Vladimirescu, prodecanul Facultății de Teologie a Universității din Craiova: „Organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Dr. Irineu, Simpozionul Național Studențesc de la Tismana reprezintă o nouă posibilitate pentru studenții teologi din întreaga țară de a-și expune lucrările într-o atmosferă științifică și prietenoasă. La a II-a ediție, organizatorii se așteaptă la un număr între 30 și 40 de de participanți, la sfârșitul simpozionului toate lucrările fiind publicate într-un volum anual dedicat evenimentului. Simpozionul se dorește a fi o reuniune de tradiție, anuală, care să contribuie atât la stimularea creativității studenților și a interesului pentru învățare cât și la dezvoltarea capacităţii de expunere a părerilor şi ideilor într-un cadru organizat. Acele lucrări originale, de o înaltă ținută științifică și care demonstrează aprofundări deosebite ale temei simpozionului, vor fi premiate la finalul manifestării. În cadrul simpozionului vor fi încurajate contactele științifice interdisciplinare și promovarea legăturilor între studenții și profesorii de teologie din țară, reliefând direcțiile majore de cercetare în domeniul studiilor biblice”.

Lucrările trebuie elaborate de fiecare student în parte sub îndrumarea unui cadru didactic universitar. Studiile bine alcătuite vor fi trimise, in extenso, până la data de 12.04.2009, la următoarea adresă de email: vladimirescu_mihai@yahoo.com. De la fiecare Facultate de Teologie din ţară se recomandă să fie trimise un număr de trei sau patru lucrări. Studenții care vor fi selectați de către o comisie a Facultății noastre vor fi invitați să-și susțină studiile în cadrul acestui simpozion, în zilele 18-20 Mai. Organizatorii asigură transportul, cazarea și masa participanților.

Persoană de contact: Prep. Univ. Drd. Mihai Ciurea
Tel.: 0723856506
Email: ciureamihaijr@yahoo.co.uk

sfintii-capadicieni

Asadar, fratilor studenti teologi, va doresc multa luminare de la Sfintii Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Grigorie de Nyssa, ale caror opere sper sa le patrundeti avand smerenia cuvenita si aprinderea duhului pentru adancurile cerurilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s